KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menasihatkan pihak industri makanan agar mematuhi Akta Makanan 1983 pindaan 2020 yang mewajibkan pelabelan kandungan garam pada produk makanan dan minuman.
Beliau berkata langkah itu dapat membantu pengguna memahami tentang kandungan nutrisi sesuatu produk makanan atau minuman, dan secara tidak langsung menggalakkan orang ramai membeli makanan yang lebih sihat dan sesuai dengan keperluan.
Katanya berdasarkan tinjauan di pasar raya di Malaysia pada tahun 2017 hanya separuh daripada produk makanan didapati menunjukkan label kandungan garam pada maklumat pemakanan.
"Kementerian Kesihatan akan memberi tumpuan utama kepada pihak industri makanan dengan memberikan pendidikan dan kerjasama berterusan bagi memastikan mereka komited melakukan reformulasi produk makanan dan minuman agar kandungan garam dapat dikurangkan," katanya dalam kenyataan sempena Sambutan Minggu Kesedaran Garam Sedunia yang disambut pada 14 hingga 20 Mac dengan tema 'Tak Masin Tu Ok!', hari ini.
Mengulas lanjut Dr Noor Hisham berkata pengambilan garam berlebihan meningkatkan tekanan darah dan seterusnya meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, strok, kanser dan penyakit buah pinggang, yang merupakan punca utama kematian penyakit tidak berjangkit (NCD) di seluruh dunia.
"Dianggarkan kira-kira 11 juta kematian di seluruh dunia dikaitkan dengan diet yang tidak sihat dan tiga juta daripada jumlah ini berpunca daripada pengambilan garam yang tinggi," katanya.
Justeru Dr Noor Hisham mengingatkan orang ramai mengehadkan pengambilan garam, dengan secara keseluruhan tidak melebihi satu sudu teh sehari termasuk garam tersembunyi bagi mengurangkan risiko penyakit NCD.
Selain itu orang ramai juga katanya perlu mengenali sumber lain garam yang mungkin tersembunyi seperti Sodium Nitrate, Sodium Bicarbonate, Monosodium Glutamate dan memilih produk yang lebih rendah atau kurang garam pada label selain Pilihan Lebih Sihat (HCL) sebagai panduan.
"Masyarakat juga perlu utamakan perisa semula jadi dalam hidangan makanan seperti bawang putih, kunyit, halia, daun ketumbar dan limau nipis dan mengurangkan garam, sos dan penambah perasa seperti monosodium glutamate (MSG), pes sedia guna, kiub dan serbuk perasa dalam masakan.
"Pengambilan makanan diproses ultra juga perlu dihadkan, di samping perlu kerap makan di rumah, dan sekiranya makan di luar, pesan hidangan kurang garam sebagai norma baharu," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Mar 14 2022
Pengambilan garam berlebihan meningkatkan tekanan darah dan seterusnya meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, strok, kanser dan penyakit buah pinggang. - Gambar hiasan
Sarawak antara penyumbang eksport utama bagi November 2024
Sarawak menyumbang 7.9 peratus eksport negara sekaligus menjadi antara lima negeri yang mendominasi eksport Malaysia bagi bulan November.
Jasad nelayan ditemui terapung selepas 48 jam hilang
Mayat Jolkepli Hamidi, 60 tahun, ditemui selepas 48 jam hilang selepas terjatuh daripada bot di Sungai Kelaoh, Lundu pada pagi Jumaat.
Bapa mengaku tidak bersalah cederakan anak dengan lilit leher, lambung ke katil
Seorang lelaki warga Mesir mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen hari ini atas pertuduhan melilit leher anak lelakinya dengan kabel telefon dan melambung anak perempuannya ke atas katil.
Melaka umum dua Bantuan Khas Kewangan minimum RM2,600 untuk penjawat awam
Kerajaan Negeri Melaka mengumumkan dua Bantuan Khas Kewangan untuk penjawat awam di negeri ini, hari ini.
Pantau Agenda Reformasi: Lori pencabut nyawa, apa tindakan keselamatan?
Ikuti ulasan Pegawai Penyelidik, Unit Kenderaan Dagangan (CVU), Pusat Keselamatan Kenderaan dan Biomekanik (VSB), Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Ts. Ahmad Saife Salleh, mengenai tindakan yang wajar diambil untuk menjamin keselamatan pengguna jalan raya daripada nahas akibat kenderaan berat yang tidak mengikut piawaian keselamatan pihak berkuasa.
Sebatan di khalayak: Perlu pendekatan harmoni peruntukan undang-undang sivil, syariah - KP IKIM
IKIM akan menganjurkan sidang meja bulat tertutup bagi membincangkan beberapa isu berbangkit termasuk pelaksanaan hukuman sebatan syariah di khalayak ramai di Terengganu.
Cederakan junior UPNM: Mahkamah tetap 4 Februari sebagai tarikh sebutan kes
Mahkamah Sesyen hari ini menetapkan 4 Feb tahun hadapan sebagai tarikh sebutan semula kes seorang pegawai kadet ALK UPNM yang didakwa mencederakan juniornya menggunakan seterika wap panas.
[INFOGRAFIK] Tenaga Buruh (Oktober 2024)
Berikut adalah info berkenaan dengan Tenaga Buruh Oktober 2024.
NUBE lancar kempen hapuskan bayaran pengeluaran tunai RM1
Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (NUBE) melancarkan kempen tandatangan bertujuan menghapuskan bayaran pengeluaran tunai RM1 di ATM antara bank yang dikenakan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).
Turkiye berhasrta bekalkan tenaga elektrik ke Syria
Turkiye berhasrat membekalkan tenaga elektrik ke Syria dan mengukuhkan infrastruktur kuasanya.
Kaya galian atau tidak, semua garam 'hampir sama' - Pakar
Apakah garam Himalaya, garam laut Celtic, dan garam mata air, pilihan yang lebih sihat berbanding garam 'meja'atau garam kilang/ garam halus yang biasa digunakan?
Dr Noor Hisham nasihat pihak industri letak label kandungan garam pada produk makanan, minuman
Tinjauan pada tahun 2017 mendapati hanya separuh daripada produk makanan menunjukkan label kandungan garam pada maklumat pemakanan.
Bahaya tambah garam dan gula kepada makanan bayi, boleh memudaratkan kesihatan
Walaupun banyak resipi yang boleh dicuba, tetapi ingat ya! Jangan tambahkan garam atau gula dalam makanan bayi.
COVID-19: Pihak swasta digalak sedia mesin pengimbas suhu badan
Perkara itu dilihat dapat membantu kerajaan mengekang penularan jangkitan COVID-19.
Pengambilan garam kalangan rakyat Malaysia tinggi - Dr Lee
Beliau berkata kajian pengambilan garam populasi Malaysia (My CoSS 2017/2018) mendapati bahawa purata pengambilan garam sehari adalah sebanyak 7.9 gram atau bersamaan dengan 1.6 sudu teh garam.
Ibu dipenjara 30 tahun racun anak dengan garam demi pikat kembali hati suami
Seorang wanita dijatuhi hukuman penjara 30 tahun selepas dipercayai membunuh bayi lelakinya berusia 17 bulan.
Rakyat Malaysia terlebih ambil garam setiap hari
Setiap rakyat Malaysia direkodkan telah terlebih mengambil garam setiap hari, ujar Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam.
Pengguna ambil 33 peratus lebih garam daripada sepatutnya - kajian
Kajian dibuat di bandar Lithgow, Australia dengan 400 peserta kaji selidik diperiksa selepas mengambil makanan dalam jangka masa 24 jam.
Bahaya garam hanya mitos?
Kajian di seluruh dunia mendapati purata pengambilan garam ialah 3.95 gram, hampir dua kali ganda kadar yang disarankan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
Anda 18 tahun? Anda mungkin pengidap hipertensi!
Jika anda berumur 18 dan ke atas, anda bercenderungan mengidap penyakit tekanan darah tinggi.