KUALA LUMPUR: Strategi menangani kos sara hidup terlalu tertumpu kepada soal harga barang, sedangkan isu pokok yang perlu diberi perhatian ialah soal kemampuan pengguna membeli barangan keperluan.

Pengarah Institut Pembangunan dan Kemajuan Inkslusif UKM (Minda-UKM), Prof Tan Sri Noor Azlan Ghazali, berkata tumpuan perlu diberikan bukan semata-mata kepada angka inflasi, sebaliknya kepada komponen inflasi yang memberi kesan langsung kepada kos hidup rakyat.

BACA: Inflasi keseluruhan, teras diunjur berpurata 2.8-3.8 peratus pada 2023 - BNM

“Ada laporan baru-baru ini yang menyatakan bahawa inflasi makanan atau food-inflation meningkat. Ini melibat kadar kenaikan harga makanan dan barangan terlibat.

“Inflasi makanan dan makan di luar rumah meningkat. Makan di luar rumah 8.9 peratus, bererti ini tahap yang tinggi. Makanan 7 peratus juga tahap tinggi,” katanya dalam program Agenda AWANI.

Kos sara hidup ialah isu kuasa beli bukan isu harga barang - Pengarah MINDA-UKM

Noor Azlan berkata orang ramai perlu jelas bahawa kadar inflasi yang diumumkan menurun dari bulan ke bulan tidak semestinya memberi kesan langsung kepada perbelanjaan harian isi rumah.

“Kadar inflasi memberi satu gambaran harga di peringkat makro seluruh negara. Tetapi bila kita cakap tentang kos sara hidup, kita bercakap tentang diri setiap orang. Dua perkara ini perlu dibezakan.

BACA: Kadar inflasi 2023 boleh capai unjuran 3.1 peratus - Rafizi

“Kita selalu dengar pendapatan perkapita Malaysia hampir mencecah tahap pendapatan tinggi. Kita ingat semua orang tinggi, sedangkan sebenarnya itu adalah angka purata. 

"Banyak lagi yang mempunyai pendapatan yang rendah. Jadi kita perlu berhati-hati, tidak salah tapi berhati-hati,” jelasnya.

Dalam usaha menangani kos sara hidup, Noor Azlan menggesa kerajaan untuk memantau kadar pendapatan rakyat, bukan semata-mata mengawal harga barangan sahaja.

Agenda AWANI: Inflasi turun, harga barang naik: Apa solusi?