Kenaikan harga daging segar secara mendadak di pasaran boleh dikurangkan andai kos ternakan lembu di ladang dapat dikurangkan.

Rata-rata penternak mengakui, kenaikan harga lembu tidak dapat dielakkan tetapi ia boleh dikurangkan andai ada bantuan daripada pihak berkaitan.

Orang ramai dikejutkan apabila terdapat ramalan harga daging lembu segar bakal meningkat sehingga RM40 sekilogram terutama menjelang musim perayaan.

Kenaikan tersebut dikatakan berpunca daripada kekurangan bekalan daging lembu segar di pasaran selain kenaikan harga kos ternakan terutama kenaikan mendadak harga Palm Kernel Expeller (PKE) atau pallet makanan lembu dari sisa terbuang.

Menurut pengarah Desa Selatan Beef Sdn. Bhd, Abd. Rahman Md. Tahir, pihak kerajaan ataupun agensi-agensi berkaitan harus memainkan peranan memberi bantuan atau sekurang-kurangnya mengawal harga PKE.

Jelas Abd. Rahman, dalam tempoh tiga bulan sahaja, harga bagi satu tan PKE boleh melonjak daripada RM400 kepada RM700.

Tambahnya, bagi setiap ekor lembu, dia kini terpaksa membelanjakan sehingga RM200 sebulan untuk PKE dan ia tidak termasuk dengan kos-kos lain yang terpaksa ditanggung penternak.

Harga daging lembu ketika ini mencecah sehingga RM28 sekilogram berbanding RM22 sekilogram bagi tahun lepas.