Menampilkan udang galah sebagai penambah rasa dan daya penarik, sajian Laksa Sarawak yang diusahakan anak jati Lundu, Nor Hayati Mohd Hamdan, 35 tahun, nyata mempunyai kelainan tersendiri berbanding hidangan lain.
Siapa sangka perniagaan yang diusahakan secara kecil-kecilan dua tahun lalu, kini mula menjadi 'buah mulut' dan menu wajib setiap kali penduduk setempat atau pelancong luar berkunjung ke daerah tersebut.
Berkat kegigihan usahawan muda itu, ibu kepada dua cahaya mata itu mula melebarkan empayar perniagaannya dengan membuka gerai makan yang diberi nama Kak Ham di Medan Selera Lundu.
Katanya, pengunjung berpusu-pusu seawal jam 10 pagi dan sanggup beratur untuk merasai keenakan laksa Sarawak resipi istimewanya.
Lebih mengujakan, setiap hari makanan Laksa Sarawak Udang Galah yang dijual digerai Nor Hayati “laku keras” apabila jualan melebihi 50 mangkuk setiap hari.
Malah, dia mengakui mendapat sambutan luar biasa setiap kali tiba musim keraian seperti Hari Malaysia.
“Keunikan laksa Sarawak ini kelebihannya adalah udang yang digunakan memang manis. Dalam satu hari saya masak lebih dua periuk (20 mangkuk hidangan) dan ada mencecah sehingga lima periuk.
“Biasanya saya mendapat bekalan udang segar dari orang kampung. Kalau ada bekalan mereka akan hantar terus kepada saya,” katanya ketika ditemui Astro AWANI, di sini, baru-baru ini.
Nor Hayati menambah kebanyakan pengunjung memberi komen positif dan sebagai chef, dia gembira pelanggan menyukai hidangan tersebut.
Malah, gerainya turut dikunjungi pelanggan pelbagai kaum dan agama serta pelancong luar negara yang tidak mahu ketinggalan merasai keenakan sajian tersebut.
“Syukur Alhamdulillah, selain dari (penduduk) Kuching, ramai juga pelanggan yang datang dari luar negara seperti Indonesia dan Amerika Syarikat.
“Resepi (masakan) memang diwarisi turun-temurun dan sukatan (bahan masakan) juga lain daripada yang lain,” ujarnya.
Sementara itu, pelanggan dari Indonesia, Hardiyanto Rahman berkata, salah satu sebab beliau berkunjung ke Lundu adalah untuk melihat budaya dan keunikan yang ada di daerah tersebut, selain dimaklumkan mengenai keenakan Laksa Sarawak.
“Ini merupakan salah satu daerah terdekat dengan Indonesia, jadi kita mudah untuk mengenal budaya dan ciri yang sama dengan Indonesia yang mana Lundu merupakan daerah terdekat
“Pada awalnya, saya tidak tahu ini adalah menu istimewa di Malaysia. Namun, saya dan kawan-kawan dimaklumkan bahawa ia satu menu yang menarik. Ini kali pertama saya mencubanya,” katanya.
Orang ramai yang mahu menikmati keenakan Laksa Sarawak Udang Galah tersebut, harga ditawarkan bermula RM10 hingga RM50.
Hasimi Muhamad
Sun Sep 15 2019
Laksa Sarawak Udang Galah yang dijual digerai Nor Hayati. - Astro AWANI/Hasimi Mohamad
AWANI Ringkas: Lelaki dipenjara lima bulan ugut bekas isteri Harith Iskander
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Mohd Nizar pecah tradisi, dilantik menjadi Panglima Angkatan Tentera ke-23
Pelantikan Mohd Nizam adalah bagi menggantikan Jeneral Tan Sri Mohammad Ab Rahman yang bersara wajib.
Tulang ditemui di Pantai Batu Buruk 2 bukan tulang manusia
Pengesahan itu hasil pemeriksaan dan bedah siasat oleh pakar forensik Unit Patalogi Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).
Neymar sah kembali ke kelab pertama, Santos
Neymar menyatakan beliau telah lama mengimpikan langkah itu menjadi kenyataan.
Polis P. Pinang yakin urus keselamatan, aliran trafik sepanjang persidangan ASEAN
Polis P. Pinang melakukan persiapan rapi untuk memastikan kelancaran semua program, termasuk persidangan yang dijangka berlangsung bulan depan.
Banjir: Ratusan penumpang bas Indonesia dipindahkan melalui sempadan Malaysia
Ratusan penumpang bas dan pengguna kenderaan peribadi daripada Pontianak, Kalimantan Barat dipindahkan ke Entikong dengan melalui sempadan Malaysia susulan banjir yang melanda wilayah berkenaan.
Empat individu ditahan terlibat 11 kes ragut di Selangor
Polis Daerah Serdang berjaya menyelesaikan 11 kes jenayah samun dan ragut yang berlaku di sekitar Serdang, Petaling Jaya dan Subang Jaya selepas penahanan empat suspek dalam operasi khas baru-baru ini.
Pakai ala pasukan beruniform, polis panggil 40 individu
Polis telah mengambil keterangan 40 individu berhubung kehadiran mereka dalam sebuah majlis dengan memakai pakaian rasmi menyerupai pakaian istiadat pasukan beruniform, bulan lalu.
Sindiket warga asing curi telefon tumpas
Polis Selangor berjaya menahan empat individu warga asing yang disyaki terlibat dalam kes kecurian telefon bimbit melibatkan lapan kes di enam daerah sekitar Lembah Klang.
Tukang rumah ugut Harith Iskander dan keluarga dipenjara lima bulan
Mahkamah Majistret Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara lima bulan dan denda RM2,000 ke atas seorang tukang rumah selepas dia mengaku bersalah mengugut dan menakutkan bekas isteri pelawak dan pelakon, Harith Iskander, minggu lalu.//
Majistret S. Mageswary turut memerintahkan Izzudin Md Salim yang berusia 31 tahun menjalani hukuman penjara tambahan sebulan jika gagal membayar denda berkenaan.
Majistret S. Mageswary turut memerintahkan Izzudin Md Salim yang berusia 31 tahun menjalani hukuman penjara tambahan sebulan jika gagal membayar denda berkenaan.
Demonstrasi masakan buka peluang Chef Wan Noor berkhidmat di Tanah Suci
Chef Wan Noor Zamran Hashim, 52, mengetuai dapur di bangunan Abraj Al-Janadriyyah, ibu pejabat Tabung Haji, di Mekah.
Ada 'tenaga' luar biasa, permintaan terhadap makanan enak yang tinggi di Malaysia - Gordon Ramsay
Ramsay tidak mahu membuka restoran di Malaysia tanpa mengambil peluang menikmati intipati sebenar citarasa Malaysia dan Asia.
Jualan produk cecah RM7 juta, Khairulaming kini ada kilang sendiri
Khairul memaklumkan produk sulungnya, Sambal Nyet berjaya mencecah jualan RM 7.5 juta dalam tempoh setahun.
'Perang' dua chef Singapura, syarikat penerbitan UK tarik balik buku masakan
Buku masakan "Makan" oleh Elizabeth Haigh dikatakan diciplak dari buku masakan Sharon Wee, Growing Up in a Nonya Kitchen.
Chef di Guatemala menghasilkan piza di gunung berapi aktif
Seorang lelaki di Guatemala menggunakan lahar daripada sebuah gunung berapi aktif bagi memastikan kerak piza ranggup dan enak.
Pandu lalu di hotel, cara baru tarik pelanggan
Kesukaran demi kesukaran yang datang tanpa henti membuatkan pengusaha mula menggerakkan strategi baru untuk hotel mereka.
Hari Malaysia: Laksa Sarawak udang galah Lundu 'laku keras'
Perniagaan yang diusahakan secara kecil-kecilan dua tahun lalu, kini mula menjadi 'buah mulut' dan menu wajib setiap kali penduduk setempat atau pelancong luar berkunjung ke daerah tersebut.
Hutang menggunung, empayar restoran chef selebriti Jamie Oliver akhirnya runtuh
Kira-kira 1,300 pekerja di rangkaian restoran Itali milik chef selebriti British, Jamie Oliver bakal hilang kerja selepas aset itu kini diletakkan di bawah perlindungan pemiutang.
Chef pastri Malaysia juara dunia
Mereka mengalahkan 21 chef lain dari seluruh dunia, dengan beberapa juadah pencuci mulut bertemakan coklat dan buah-buahan.
Ikut pesanan arwah bapa, Fazley Yaakob bakal naik pelamin November depan
Menurut Fazley, majlis tersebut bakal diadakan secara sederhana.