Menampilkan udang galah sebagai penambah rasa dan daya penarik, sajian Laksa Sarawak yang diusahakan anak jati Lundu, Nor Hayati Mohd Hamdan, 35 tahun, nyata mempunyai kelainan tersendiri berbanding hidangan lain.
Siapa sangka perniagaan yang diusahakan secara kecil-kecilan dua tahun lalu, kini mula menjadi 'buah mulut' dan menu wajib setiap kali penduduk setempat atau pelancong luar berkunjung ke daerah tersebut.
Berkat kegigihan usahawan muda itu, ibu kepada dua cahaya mata itu mula melebarkan empayar perniagaannya dengan membuka gerai makan yang diberi nama Kak Ham di Medan Selera Lundu.
Katanya, pengunjung berpusu-pusu seawal jam 10 pagi dan sanggup beratur untuk merasai keenakan laksa Sarawak resipi istimewanya.
Lebih mengujakan, setiap hari makanan Laksa Sarawak Udang Galah yang dijual digerai Nor Hayati “laku keras” apabila jualan melebihi 50 mangkuk setiap hari.
Malah, dia mengakui mendapat sambutan luar biasa setiap kali tiba musim keraian seperti Hari Malaysia.
“Keunikan laksa Sarawak ini kelebihannya adalah udang yang digunakan memang manis. Dalam satu hari saya masak lebih dua periuk (20 mangkuk hidangan) dan ada mencecah sehingga lima periuk.
“Biasanya saya mendapat bekalan udang segar dari orang kampung. Kalau ada bekalan mereka akan hantar terus kepada saya,” katanya ketika ditemui Astro AWANI, di sini, baru-baru ini.
Nor Hayati menambah kebanyakan pengunjung memberi komen positif dan sebagai chef, dia gembira pelanggan menyukai hidangan tersebut.
Malah, gerainya turut dikunjungi pelanggan pelbagai kaum dan agama serta pelancong luar negara yang tidak mahu ketinggalan merasai keenakan sajian tersebut.
“Syukur Alhamdulillah, selain dari (penduduk) Kuching, ramai juga pelanggan yang datang dari luar negara seperti Indonesia dan Amerika Syarikat.
“Resepi (masakan) memang diwarisi turun-temurun dan sukatan (bahan masakan) juga lain daripada yang lain,” ujarnya.
Sementara itu, pelanggan dari Indonesia, Hardiyanto Rahman berkata, salah satu sebab beliau berkunjung ke Lundu adalah untuk melihat budaya dan keunikan yang ada di daerah tersebut, selain dimaklumkan mengenai keenakan Laksa Sarawak.
“Ini merupakan salah satu daerah terdekat dengan Indonesia, jadi kita mudah untuk mengenal budaya dan ciri yang sama dengan Indonesia yang mana Lundu merupakan daerah terdekat
“Pada awalnya, saya tidak tahu ini adalah menu istimewa di Malaysia. Namun, saya dan kawan-kawan dimaklumkan bahawa ia satu menu yang menarik. Ini kali pertama saya mencubanya,” katanya.
Orang ramai yang mahu menikmati keenakan Laksa Sarawak Udang Galah tersebut, harga ditawarkan bermula RM10 hingga RM50.
Hasimi Muhamad
Sun Sep 15 2019
Laksa Sarawak Udang Galah yang dijual digerai Nor Hayati. - Astro AWANI/Hasimi Mohamad
Dr Wan Azizah cadang wujudkan 'rumah kucing'
Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mencadangkan supaya 'rumah kucing' diwujudkan bagi menjaga kebajikan kucing gelandangan, terutama di kawasan perumahan kos rendah.
Keputusan ceburi bidang sukan bawa tuah buat 'Pocket Rocketman'
Biarpun keputusan yang diambil ketika beliau berusia 15 tahun itu amat berat, Azizulhasni nekad demi mengejar impiannya.
Polis siasat status kemasukan tujuh warga Indonesia maut dalam kemalangan
Polis kini menjalankan siasatan lanjut bagi menentukan status kemasukan tujuh warga Indonesia yang maut dalam kemalangan jalan raya di Sarikei petang semalam adalah secara sah atau sebaliknya.
AWANI 7:45 [20/11/2024] – Delegasi perniagaan bayar RM4.5 juta | Perolehan aset luar negara | Penjenayah perang | Polis 'curi tulang'
Kerajaan jimat hampir RM1 juta, PM ke lima negara.
SPRM masih siasat isteri dan keluarga Tun Daim.
Waran tangkap Netanyahu, kemenangan kepada dunia, kata PM.
Dron kenal pasti polis main golf waktu kerja.
SPRM masih siasat isteri dan keluarga Tun Daim.
Waran tangkap Netanyahu, kemenangan kepada dunia, kata PM.
Dron kenal pasti polis main golf waktu kerja.
Bomba Perak giat cari lelaki Orang Asli hilang ketika memancing
JBPM Perak sedang giat mencari seorang lelaki Orang Asli yang dipercayai hilang selepas keluar memancing di Sungai Tumboh, Kampung Gajah, dekat sini sejak petang semalam.
PDRM kutip lebih RM1 juta saman pada hari pertama program 2TM
PDRM berjaya mengutip RM1.03 juta pembayaran saman setakat 3 petang pada hari pertama penganjuran Program Dua Tahun Kerajaan MADANI (2TM) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini hari ini.
#AWANIRingkas 22 November 2024 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 25 November 2024
1️⃣ Bukit Aman belum terima maklumat tentang Jho Low
2️⃣ Dua beranak mengaku tidak bersalah
3️⃣ Harga antara AS65 dan AS75 dolar setong pada 2025
#awaniringkas
1️⃣ Bukit Aman belum terima maklumat tentang Jho Low
2️⃣ Dua beranak mengaku tidak bersalah
3️⃣ Harga antara AS65 dan AS75 dolar setong pada 2025
#awaniringkas
Bursa Malaysia ditutup tinggi
Bursa Malaysia mengakhiri minggu ini dengan prestasi tinggi pada Jumaat, didorong oleh pembelian berterusan dalam saham wajaran tinggi terpilih.
Dialog Poket Rakyat: Subsidi - Antara Strategi, Realiti & Tingkah Laku Pengguna
Apakah realiti di akar umbi mengenai reformasi ekonomi berkaitan subsidi dan pelaksanaannya? Sejauh mana rakyat bersedia melepaskan kebergantungan mereka terhadap subsidi? Apakah strategi mengurangkan tekanan kewangan dan inflasi? Ini fokus diskusi dan analisis Dialog Poket Rakyat 8.30 malam ini.
Taufan Man-Yi: Bekalan kuasa di Benguet hampir pulih 100 peratus
Benguet Electric Cooperative (beneco) menyasarkan untuk memulihkan kuasa di Benguet yang sebelum ini terjejas akibat dibadai taufan itu. Setakat Khamis, kuasa telah dipulihkan hampir 99.54 peratus daripada 233,411 sambungan pengguna.
Demonstrasi masakan buka peluang Chef Wan Noor berkhidmat di Tanah Suci
Chef Wan Noor Zamran Hashim, 52, mengetuai dapur di bangunan Abraj Al-Janadriyyah, ibu pejabat Tabung Haji, di Mekah.
Ada 'tenaga' luar biasa, permintaan terhadap makanan enak yang tinggi di Malaysia - Gordon Ramsay
Ramsay tidak mahu membuka restoran di Malaysia tanpa mengambil peluang menikmati intipati sebenar citarasa Malaysia dan Asia.
Jualan produk cecah RM7 juta, Khairulaming kini ada kilang sendiri
Khairul memaklumkan produk sulungnya, Sambal Nyet berjaya mencecah jualan RM 7.5 juta dalam tempoh setahun.
'Perang' dua chef Singapura, syarikat penerbitan UK tarik balik buku masakan
Buku masakan "Makan" oleh Elizabeth Haigh dikatakan diciplak dari buku masakan Sharon Wee, Growing Up in a Nonya Kitchen.
Chef di Guatemala menghasilkan piza di gunung berapi aktif
Seorang lelaki di Guatemala menggunakan lahar daripada sebuah gunung berapi aktif bagi memastikan kerak piza ranggup dan enak.
Pandu lalu di hotel, cara baru tarik pelanggan
Kesukaran demi kesukaran yang datang tanpa henti membuatkan pengusaha mula menggerakkan strategi baru untuk hotel mereka.
Hari Malaysia: Laksa Sarawak udang galah Lundu 'laku keras'
Perniagaan yang diusahakan secara kecil-kecilan dua tahun lalu, kini mula menjadi 'buah mulut' dan menu wajib setiap kali penduduk setempat atau pelancong luar berkunjung ke daerah tersebut.
Hutang menggunung, empayar restoran chef selebriti Jamie Oliver akhirnya runtuh
Kira-kira 1,300 pekerja di rangkaian restoran Itali milik chef selebriti British, Jamie Oliver bakal hilang kerja selepas aset itu kini diletakkan di bawah perlindungan pemiutang.
Chef pastri Malaysia juara dunia
Mereka mengalahkan 21 chef lain dari seluruh dunia, dengan beberapa juadah pencuci mulut bertemakan coklat dan buah-buahan.
Ikut pesanan arwah bapa, Fazley Yaakob bakal naik pelamin November depan
Menurut Fazley, majlis tersebut bakal diadakan secara sederhana.