KUALA LUMPUR: Kerajaan akan memastikan sistem makanan negara tidak terjejas oleh sebarang gangguan dalam perdagangan antarabangsa khususnya bekalan daripada sumber import, kata Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Ronald Kiandee.

Beliau berkata susulan itu, pihaknya merangka strategi bagi merancakkan pengeluaran makanan di bawah Dasar Agromakanan Negara 2021-2030 (DAN 2.0) dan Pelan Tindakan Dasar Sekuriti Makanan Negara (Pelan Tindakan DSMN) 2021-2025 bagi mengurangkan kebergantungan terhadap sumber import.

Menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2022 pada peringkat dasar di Dewan Rakyat hari ini, Ronald berkata antara strategi yang diambil ialah galakan kerjasama antara sektor swasta menerusi program Smart Sawah Berskala Besar (SMART SBB) dan penubuhan agensi khusus di bawah Lembaga Ruminan Negara.

"Selain itu, MAFI juga akan merancakkan usaha penerimaan gunaan teknologi moden dan industri Revolusi 4.0 (4IR), memperluas aktiviti pertanian bandar dan program Kebun Komuniti (Kebuniti) di kawasan bersesuaian serta memperkasa penyelidikan dan pembangunan berteraskan sekuriti makanan untuk menghasilkan benih berimpak tinggi.

Menggalakkan penyelidikan berteraskan pembangunan makanan alternatif yang berpotensi sebagai pengganti kepada beras dan keperluan diet, termasuk pembangunan alternatif ternakan serta meningkatkan kempen-kempen pemakanan sihat yang mempromosikan komoditi makanan yang dikeluarkan di peringkat tempatan," katanya.

Ronald berkata, pada tahun 2020, import makanan mencatat nilai RM55.4 bilion daripada RM51.4 bilion pada 2019 terutamanya bagi memastikan bekalan makanan domestik mencukupi dalam tempoh pandemik COVID-19.

"Antara bahan makanan yang menyumbang kepada nilai import yang tinggi adalah bijirin dan sediaan bijirin, kopi, koko, teh serta rempah. Makanan lain seperti daging, hasil tenusu, makanan ternakan, sayur-sayuran dan buah-buahan.

Perangkaan ini juga meliputi import 30 peratus beras serta sayur-sayuran dan buah-buahan beriklim sederhana dari luar negara untuk memenuhi keperluan tempatan," katanya.

Beliau berkata oleh kerana ketiadaan agensi sekuriti makanan, cadangan penubuhan bahagian sekuriti makanan itu di peringkat kementerian berkenaan dipanjangkan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam.

"Pada masa sama, MAFI juga akan melaksanakan kajian penyediaan 'Rangka Tindakan (Blueprint) Sekuriti Makanan Negara' dan salah satu skop kajian adalah menilai kebolehlaksanaan penubuhan satu entiti khusus untuk merangka, memantau dan melaksanakan mandat berkaitan sekuriti makanan secara menyeluruh di bawah 'Rolling Plan (RP) Kedua Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) pada 2022.

Kajian yang dijangka selesai pada tahun 2023 ini akan turut mencadangkan strategi-strategi bagi memperkukuh sekuriti makanan negara bagi tempoh 2026-2030," katanya.

-- BERNAMA