Industri makanan dan minuman (F&B) akan menjadi lebih kompetitif apabila Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) dilaksanakan Rabu ini memandangkan regim cukai baharu itu membolehkan perniagaan menurunkan harga.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata CBP membolehkan syarikat-syarikat F&B mendapat manfaat daripada kos pengeluaran yang lebih rendah berikutan kelebihan kredit cukai input.

"Berbanding Cukai Jualan dan Perkhidmatan, para perniaga tidak mempunyai kelebihan tuntutan cukai input.

"Dengan CBP, secara tidak langsung harga jualan dapat dikurangkan kerana kos perniaga berkurangan sebanyak 6.0 peratus berikutan pengenalan cukai input," katanya kepada pemberita semasa mengunjungi restoran Domino's Pizza di Sri Rampai hari ini.

Ahmad Maslan meminta semua pembekal dalam industri F&B agar mendaftar perniagaan mereka bagi CBP untuk membolehkan mereka membuat tuntutan cukai input.

Beliau berkata CBP akan menyumbang tambahan 0.3 peratus kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia dan 0.5 peratus kepada eksport pada 2015 dan 2016.

"Eksport yang lebih tinggi hasil daripada eksport barangan yang tidak dikenakan CBP," katanya.