KANGAR: Gulai ikan sembilang Warung Kopi Tandop menjadi tarikan baharu pengunjung ke Kampung Tok Kuning bagi merasai keenakan dan kesegaran hidangan ikan itu sambil menikmati keindahan semula jadi muara Sungai Perlis.

Pemilik warung Umairah Mustaffa, 42, berkata gerai yang terletak di Jeti Nelayan Kampung Tok Kuning itu menjadi tumpuan setiap kali cuti persekolahan dan dia terpaksa mengambil empat orang pekerja bagi membantunya melayan pengunjung yang datang dari luar Perlis.

Umairah atau lebih mesra dipanggil Kak Tirah berkata gerai dibuka empat tahun lepas itu adalah hasil cetusan arwah suaminya Sunin Pin yang juga seorang nelayan di kampung berkenaan.

"Saya ambil bekalan ikan sembilang secara terus daripada rakan-rakan nelayan kerana ingin sajikan ikan yang segar kepada pelanggan, di samping berniaga saya dapat membantu nelayan setempat," katanya kepada Bernama hari ini.

Menurut Umairah, ikan sembilang dijual mengikut selera pelanggan yang mahukan hidangan sama ada bahagian kepala, isi dan ekor mengikut saiz pada harga sekitar RM6.

"Selain dimasak gulai, isi ikan sembilang yang manis dan lembut juga sedap digoreng," katanya yang mengekalkan resepi gulai diwarisi daripada moyangnya.

Katanya, dia memerlukan 10 kilogram ikan kembung dan enam kilogram ikan sembilang bagi menampung permintaan pelanggan setiap hari.

-- BERNAMA