Rasa dan resipi asli asam pedas Melaka yang sinonim dengan negeri ini perlu dikekalkan dan dipelihara kerana ia warisan yang begitu berharga.
Kebanyakan chef terkenal dan berpengalaman yang ditemui berkata ini kerana resipinya agak berbeza berbanding hidangan asam pedas di negeri lain sehingga menjadi masakan istimewa Melaka yang sering dicari pelancong tempatan mahupun luar negara yang ingin merasai keenakannya.
Pengerusi Kelab Chef Melaka, Chef Rizwandy Perin berkata perbezaan asam pedas Melaka dengan negeri lain ialah penggunaan rempah ratusnya seperti lada hitam, buah keras, jintan manis dan limau purut yang mampu membangkitkan aroma masakan.
"Perbezaan yang paling ketara dalam resipi asli asam pedas Melaka ialah tidak menggunakan daun kesum atau bunga kantan yang lazimnya digunakan dalam masakan ini di negeri lain," katanya yang berpengalaman 20 tahun dalam dunia masakan kepada Bernama di sini hari ini.
Rizwandy berkata resipi asli asam pedas Melaka yang diwarisi secara turun-temurun perlu dikekalkan kerana tidak mahu kehilangan hidangan warisan ini walaupun kerajaan negeri Melaka telah mempatenkan masakan tersebut pada tahun 2010.
Chef selebriti yang juga pernah menjadi juri rancangan pertandingan masakan 'Masterchef Malaysia', Chef Zubir Md Zain berkata asas rasa asam pedas Melaka perlu dikekalkan walaupun setiap chef mempunyai cara berbeza dalam menghasilkan hidangan tradisional yang popular di beberapa negeri selatan tanah air termasuk Johor.
"Saya bukan berasal dari Melaka dan kurang mahir dalam masakan ini, namun saya mempunyai versi asam pedas saya sendiri, apa yang penting adalah rasanya tidak jauh berbeza daripada asam pedas yang asli," kata pemilik Chef Zubir Restaurant Group itu.
Timbalan Presiden Persekutuan Masakan Halal Singapura Chef Muhamaad Abdullah pula berpendapat bahawa nama 'asam pedas' itu sendiri telah menggambarkan ciri yang perlu ada pada masakan tersebut.
"Bila disebut asam pedas masakan itu perlulah ada rasa 'asam' dan rasa 'pedas', jika masakan yang dihasilkan rasanya hanya masam atau pedas sahaja maka ianya bukan masakan asam pedas," katanya yang gemar mengembara ke seluruh Malaysia bagi mencari dan mempelajari masakan tradisional Melayu.
Beliau yang popular dengan panggilan 'Chef Jo' berkata dalam menghasilkan masakan asam pedas, tukang masak perlu pandai mengolah bahan agar dapat menghasilkan kombinasi rasa 'asam' dan 'pedas' yang seimbang menerusi penggunaan teknik masakan yang betul.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Jun 24 2019
Asam pedas ikan jenahak di premis perniagaan Asam Pedas Pak Man dekat Bukit Katil, Melaka. - Foto BERNAMA
Jambatan Batang Rajang siap sepenuhnya pada Mac 2025
Jarak perjalanan dari Sarikei dan Tanjong Manis akan menjadi semakin dekat kepada hanya 50 minit apabila Jambatan Batang Rajang siap sepenuhnya pada Mac 2025.
Laporan pertama akan dibawa ke DUN Sarawak
Laporan Pertama Ombudsman Sarawak dijangka dibawa ke Dewan Undangan Negeri (DUN) tahun hadapan sejurus urusan penyediaan sistemnya selesai.
Tuntutan satu pertiga kerusi parlimen mesti ikut MA63 - Kelvin
Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii menyokong tuntutan satu pertiga atau 35 peratus kerusi Parlimen yang dibuat oleh Sarawak dan Sabah. Namun harus dibuat berdasarkan apa yang telah dipersetujui dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).
PM Anwar ketuai delegasi Malaysia ke Sidang Kemuncak APEC
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Pemimpin Ekonomi APEC (AELM) ke-31, di Lima, Peru.
Sabah sambut baik keputusan Mahkamah Agung Perancis
Kerajaan negeri menyambut baik keputusan Mahkamah Agung Perancis yang menolak sepenuhnya cabaran perundangan difailkan sekumpulan individu yang mendakwa sebagai waris Kesultanan Sulu terhadap Sabah.
Kabinet tidak bincang isu Majlis Profesor Negara - Fahmi
Mesyuarat Kabinet hari ini tidak membincangkan isu berkaitan Majlis Profesor Negara (MPN) selepas Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengesyorkan Jabatan Perdana Menteri (JPM) untuk mengkaji sem
Kemuncak Monsun Timur Laut hujung Nov, taburan hujan tinggi
Monsun Timur Laut (MTL) dijangka mencapai kemuncaknya pada penghujung bulan ini menyaksikan taburan hujan yang tinggi di sempadan Malaysia-Thailand selain negeri di pantai timur serta Sabah dan Sarawak.
Lelaki maut maut di Hotel di Bintulu, dua suspek ditahan
Dua lelaki ditahan dipercayai terlibat dalam satu insiden tembakan di kawasan parkir kenderaan sebuah hotel di Bintulu pada lewat malam Khamis.
Pantau Agenda Reformasi: IPSOS: Rasuah kekal jadi kerisauan utama rakyat Malaysia
Isu rasuah kekal menjadi kebimbangan utama di Malaysia, diikuti oleh pengangguran dan kemiskinan. Sementara, kerisauan utama pada peringkat global ialah kadar inflasi, jenayah dan tahap kemiskinan.
Gunung berapi di Kamchatka menjadi berbahaya selepas tiga letusan
Salah satu letusan itu amat kuat, menghamburkan debu setinggi 11 kilometer.
Kenaikan harga barangan bukan penghalang peniaga asam pedas tawarkan Menu Rahmah
Saharudin berkata beliau berupaya menawarkan Menu Rahmah dengan kerjasama pembekal bahan mentah yang beliau sering berurusan.
Tidak disangka kerana asam pedas, berjaya bantu kepulangan 132 bakal doktor Malaysia dari Rusia
Kerinduan bakal doktor untuk menjamah hidangan Asam Pedas jadi motivasi untuk pelbagai pihak bekerjasama membawa pulang 138 warga Malaysia termasuk 132 pelajar dari pelbagai universiti di Rusia.
Resipi asli asam pedas Melaka perlu dikekalkan
Asam pedas merupakan masakan istimewa Melaka yang sering dicari pelancong tempatan mahupun luar negara.
Sirap RM18? Restoran asam pedas diberi notis amaran
KPDNHEP telah pergi ke restoran tersebut untuk ambil maklumat, selain pemeriksaan berdasarkan aduan berkenaan.