Rasa dan resipi asli asam pedas Melaka yang sinonim dengan negeri ini perlu dikekalkan dan dipelihara kerana ia warisan yang begitu berharga.
Kebanyakan chef terkenal dan berpengalaman yang ditemui berkata ini kerana resipinya agak berbeza berbanding hidangan asam pedas di negeri lain sehingga menjadi masakan istimewa Melaka yang sering dicari pelancong tempatan mahupun luar negara yang ingin merasai keenakannya.
Pengerusi Kelab Chef Melaka, Chef Rizwandy Perin berkata perbezaan asam pedas Melaka dengan negeri lain ialah penggunaan rempah ratusnya seperti lada hitam, buah keras, jintan manis dan limau purut yang mampu membangkitkan aroma masakan.
"Perbezaan yang paling ketara dalam resipi asli asam pedas Melaka ialah tidak menggunakan daun kesum atau bunga kantan yang lazimnya digunakan dalam masakan ini di negeri lain," katanya yang berpengalaman 20 tahun dalam dunia masakan kepada Bernama di sini hari ini.
Rizwandy berkata resipi asli asam pedas Melaka yang diwarisi secara turun-temurun perlu dikekalkan kerana tidak mahu kehilangan hidangan warisan ini walaupun kerajaan negeri Melaka telah mempatenkan masakan tersebut pada tahun 2010.
Chef selebriti yang juga pernah menjadi juri rancangan pertandingan masakan 'Masterchef Malaysia', Chef Zubir Md Zain berkata asas rasa asam pedas Melaka perlu dikekalkan walaupun setiap chef mempunyai cara berbeza dalam menghasilkan hidangan tradisional yang popular di beberapa negeri selatan tanah air termasuk Johor.
"Saya bukan berasal dari Melaka dan kurang mahir dalam masakan ini, namun saya mempunyai versi asam pedas saya sendiri, apa yang penting adalah rasanya tidak jauh berbeza daripada asam pedas yang asli," kata pemilik Chef Zubir Restaurant Group itu.
Timbalan Presiden Persekutuan Masakan Halal Singapura Chef Muhamaad Abdullah pula berpendapat bahawa nama 'asam pedas' itu sendiri telah menggambarkan ciri yang perlu ada pada masakan tersebut.
"Bila disebut asam pedas masakan itu perlulah ada rasa 'asam' dan rasa 'pedas', jika masakan yang dihasilkan rasanya hanya masam atau pedas sahaja maka ianya bukan masakan asam pedas," katanya yang gemar mengembara ke seluruh Malaysia bagi mencari dan mempelajari masakan tradisional Melayu.
Beliau yang popular dengan panggilan 'Chef Jo' berkata dalam menghasilkan masakan asam pedas, tukang masak perlu pandai mengolah bahan agar dapat menghasilkan kombinasi rasa 'asam' dan 'pedas' yang seimbang menerusi penggunaan teknik masakan yang betul.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Jun 24 2019
Asam pedas ikan jenahak di premis perniagaan Asam Pedas Pak Man dekat Bukit Katil, Melaka. - Foto BERNAMA
"Bila saya kata saya tak ambil gaji, kena sindir.." - PM Anwar
"Kita tak ambil gaji. Elaun Parlimen kita ambil, Azizah pun ada elaun Parlimen. Jadi campur-campur okaylah," kata Perdana Menteri mengenai sindiran pendirian beliau tidak mengambil gaji.
#AWANInews
#AWANInews
Masters China: Pang Ron-Su Yin mara final, bakal bertemu pilihan pertama
Bregu campuran negara, Hoo Pang Ron-Cheng Su Yin, kini tiba di pentas final Masters China susulan kemenangan yang dilakar dalam aksi separuh akhir.
Malaysia-Korea Selatan: Korea Selatan minat kerjasama pembangunan lebuh raya di Malaysia
Korea Selatan menyatakan minat untuk menjalin kerjasama dengan Malaysia dalam sektor pembinaan infrastruktur terutamanya pembangunan dan pengurusan lebuh raya pintar yang mengintegrasikan teknologi tinggi dan canggih di negara ini.
Pecah rekod Erling Haaland, Harry Kane muncul penjaring 50 gol terpantas Bundesliga
Kane membuka jaringan pada minit ke-53 menerusi sepakan penalti sebelum dua gol pantas dalam masa kecederaan.
Tingkat integriti: Kamera badan penguat kuasa JPJ diperlukan
Penggunaan kamera badan bagi anggota penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sangat diperlukan bagi meningkatkan integriti dalam kalangan anggota bertugas dan orang awam.
Syarikat telco utama tawar pakej Internet, peranti menarik sempena program 2TM
Pelbagai pakej Internet dan peranti menarik ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi utama pada Program Dua Tahun Kerajaan Madani (2TM).
Tular video pekerja asing beli minyak masak subsidi
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Selangor menyerbu dua premis di Sungai Buloh susulan video tular pembelian minyak masak subsidi 1kg oleh pekerja restoran nasi kandar.
Serbuan melibatkan sebuah pasaraya runcit dan restoran nasi kandar dijalankan oleh tujuh anggota penguat kuasa dalam dua pasukan berasingan.
Serbuan melibatkan sebuah pasaraya runcit dan restoran nasi kandar dijalankan oleh tujuh anggota penguat kuasa dalam dua pasukan berasingan.
Polis tidak pernah henti siasat kes simbah asid Faisal Halim - KPN
Tan Sri Razarudin Husain menegaskan polis tidak pernah menghentikan siasatan kes simbah asid membabitkan pemain Selangor FC, Faisal Halim.
China Masters: Impian final Tang Jie-Ee Wei berkecai
PERJALANAN gandingan beregu campuran nombor satu negara, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei di China Masters tersekat di separuh akhir pada Sabtu.
"Saya kadang-kadang bingung pejuang bangkit pertahan korup..." - PM
"Saya kadang-kadang bingung bagaimana mungkin seorang pejuang bangsa dan agama boleh bangkit pertahan korup guna hujan Melayu dan Islam..,"kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
#AWANInews
#AWANInews
Kenaikan harga barangan bukan penghalang peniaga asam pedas tawarkan Menu Rahmah
Saharudin berkata beliau berupaya menawarkan Menu Rahmah dengan kerjasama pembekal bahan mentah yang beliau sering berurusan.
Tidak disangka kerana asam pedas, berjaya bantu kepulangan 132 bakal doktor Malaysia dari Rusia
Kerinduan bakal doktor untuk menjamah hidangan Asam Pedas jadi motivasi untuk pelbagai pihak bekerjasama membawa pulang 138 warga Malaysia termasuk 132 pelajar dari pelbagai universiti di Rusia.
Resipi asli asam pedas Melaka perlu dikekalkan
Asam pedas merupakan masakan istimewa Melaka yang sering dicari pelancong tempatan mahupun luar negara.
Sirap RM18? Restoran asam pedas diberi notis amaran
KPDNHEP telah pergi ke restoran tersebut untuk ambil maklumat, selain pemeriksaan berdasarkan aduan berkenaan.