Rasa dan resipi asli asam pedas Melaka yang sinonim dengan negeri ini perlu dikekalkan dan dipelihara kerana ia warisan yang begitu berharga.
Kebanyakan chef terkenal dan berpengalaman yang ditemui berkata ini kerana resipinya agak berbeza berbanding hidangan asam pedas di negeri lain sehingga menjadi masakan istimewa Melaka yang sering dicari pelancong tempatan mahupun luar negara yang ingin merasai keenakannya.
Pengerusi Kelab Chef Melaka, Chef Rizwandy Perin berkata perbezaan asam pedas Melaka dengan negeri lain ialah penggunaan rempah ratusnya seperti lada hitam, buah keras, jintan manis dan limau purut yang mampu membangkitkan aroma masakan.
"Perbezaan yang paling ketara dalam resipi asli asam pedas Melaka ialah tidak menggunakan daun kesum atau bunga kantan yang lazimnya digunakan dalam masakan ini di negeri lain," katanya yang berpengalaman 20 tahun dalam dunia masakan kepada Bernama di sini hari ini.
Rizwandy berkata resipi asli asam pedas Melaka yang diwarisi secara turun-temurun perlu dikekalkan kerana tidak mahu kehilangan hidangan warisan ini walaupun kerajaan negeri Melaka telah mempatenkan masakan tersebut pada tahun 2010.
Chef selebriti yang juga pernah menjadi juri rancangan pertandingan masakan 'Masterchef Malaysia', Chef Zubir Md Zain berkata asas rasa asam pedas Melaka perlu dikekalkan walaupun setiap chef mempunyai cara berbeza dalam menghasilkan hidangan tradisional yang popular di beberapa negeri selatan tanah air termasuk Johor.
"Saya bukan berasal dari Melaka dan kurang mahir dalam masakan ini, namun saya mempunyai versi asam pedas saya sendiri, apa yang penting adalah rasanya tidak jauh berbeza daripada asam pedas yang asli," kata pemilik Chef Zubir Restaurant Group itu.
Timbalan Presiden Persekutuan Masakan Halal Singapura Chef Muhamaad Abdullah pula berpendapat bahawa nama 'asam pedas' itu sendiri telah menggambarkan ciri yang perlu ada pada masakan tersebut.
"Bila disebut asam pedas masakan itu perlulah ada rasa 'asam' dan rasa 'pedas', jika masakan yang dihasilkan rasanya hanya masam atau pedas sahaja maka ianya bukan masakan asam pedas," katanya yang gemar mengembara ke seluruh Malaysia bagi mencari dan mempelajari masakan tradisional Melayu.
Beliau yang popular dengan panggilan 'Chef Jo' berkata dalam menghasilkan masakan asam pedas, tukang masak perlu pandai mengolah bahan agar dapat menghasilkan kombinasi rasa 'asam' dan 'pedas' yang seimbang menerusi penggunaan teknik masakan yang betul.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Jun 24 2019
Asam pedas ikan jenahak di premis perniagaan Asam Pedas Pak Man dekat Bukit Katil, Melaka. - Foto BERNAMA
Kestabilan sosiopolitik Sabah bolehkan agihan ekonomi saksama - Tun Juhar
Keadaan sosiopolitik Sabah yang stabil akan membolehkan pengagihan ekonomi, pendapatan dan kekayaan negeri dilakukan secara adil dan saksama kepada semua rakyat, kata Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Ju
Kenanga jangka OPR stabil 3.0 peratus pada 2025
Kenanga Investment Bank Bhd menjangka Kadar Dasar Semalaman (OPR) kekal stabil pada 3.0 peratus sepanjang 2025.
Johor sasar jumlah ternakan cecah 200,000 ekor pada 2027
Johor menyasarkan jumlah ternakan di negeri ini mencapai hingga 200,000 ekor pada 2027 setelah berjaya mencapai jumlah pengeluaran ternakan sebanyak 152,000 ekor hingga bulan lepas.
Hargai warga emas melalui penjagaan, hormat dan penglibatan - Lee Lam Thye
Lee Lam Thye menekankan keperluan mendesak untuk menghargai warga emas melalui penjagaan, hormat, dan penglibatan yang lebih baik.
Malaysia perlu bersedia penuhi keperluan TBB yang semakin meningkat - Fadillah
Keperluan tenaga boleh baharu (TBB) di negara ini semakin meningkat seiring dengan keyakinan pelabur asing khususnya untuk mewujudkan pusat-pusat data.
Belanjawan 2025: Kesalinghubungan internet di sekolah, kampus jadi keutamaan - Fahmi
Fahmi berkata ia termasuk isu Internet di kawasan terpencil, pedalaman dan pulau-pulau dalam memastikan akses Internet berkelajuan tinggi lebih meluas.
Pelajar tahfiz perlu teroka bidang teknologi
Kira-kira 200,000 pelajar tahfiz di negara ini, perlu dipastikan untuk mempunyai kemampuan dan peluang menjadi tenaga penggerak kepada umat Islam Malaysia dalam meneroka bidang yang dahulu dilihat sebagai asing., tegas Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Perpaduan rakyat prasyarat ekonomi mampan
Tidak semua negara Islam mempunyai ruang dan kesempatan untuk terus aman dan damai, dan mempunyai peluang untuk menikmati ekonomi yang kukuh dan berkembang seperti Malaysia, tegas Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Beliau berkata, rakyat Malaysia perlu mempunyai tekad untuk memahami maksud dan keperluan perpaduan di kalangan mereka, serta kekuatan dalaman yang seterusnya dapat dijadikan tonggak untuk negara membuat langkah seterusnya.
Beliau berkata, rakyat Malaysia perlu mempunyai tekad untuk memahami maksud dan keperluan perpaduan di kalangan mereka, serta kekuatan dalaman yang seterusnya dapat dijadikan tonggak untuk negara membuat langkah seterusnya.
Tidak perlu tergesa-gesa tukar ke lesen B - JPJ
Pemegang Lesen Memandu Malaysia (LMM) Kelas B2 dan B1 tidak perlu tergesa-gesa mendaftar Program Khas Peralihan LLM Kelas B2/B1 Kepada LMM Kelas B kerana tiada had masa ditetapkan untuk permohonan.
KPWKM teruskan lapan inisiatif bantu warga emas
Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan terus menggerakkan lapan inisiatif utama dalam memenuhi keperluan jagaan dan sistem sokongan terhadap warga emas.
Kenaikan harga barangan bukan penghalang peniaga asam pedas tawarkan Menu Rahmah
Saharudin berkata beliau berupaya menawarkan Menu Rahmah dengan kerjasama pembekal bahan mentah yang beliau sering berurusan.
Tidak disangka kerana asam pedas, berjaya bantu kepulangan 132 bakal doktor Malaysia dari Rusia
Kerinduan bakal doktor untuk menjamah hidangan Asam Pedas jadi motivasi untuk pelbagai pihak bekerjasama membawa pulang 138 warga Malaysia termasuk 132 pelajar dari pelbagai universiti di Rusia.
Resipi asli asam pedas Melaka perlu dikekalkan
Asam pedas merupakan masakan istimewa Melaka yang sering dicari pelancong tempatan mahupun luar negara.
Sirap RM18? Restoran asam pedas diberi notis amaran
KPDNHEP telah pergi ke restoran tersebut untuk ambil maklumat, selain pemeriksaan berdasarkan aduan berkenaan.