Rasa dan resipi asli asam pedas Melaka yang sinonim dengan negeri ini perlu dikekalkan dan dipelihara kerana ia warisan yang begitu berharga.
Kebanyakan chef terkenal dan berpengalaman yang ditemui berkata ini kerana resipinya agak berbeza berbanding hidangan asam pedas di negeri lain sehingga menjadi masakan istimewa Melaka yang sering dicari pelancong tempatan mahupun luar negara yang ingin merasai keenakannya.
Pengerusi Kelab Chef Melaka, Chef Rizwandy Perin berkata perbezaan asam pedas Melaka dengan negeri lain ialah penggunaan rempah ratusnya seperti lada hitam, buah keras, jintan manis dan limau purut yang mampu membangkitkan aroma masakan.
"Perbezaan yang paling ketara dalam resipi asli asam pedas Melaka ialah tidak menggunakan daun kesum atau bunga kantan yang lazimnya digunakan dalam masakan ini di negeri lain," katanya yang berpengalaman 20 tahun dalam dunia masakan kepada Bernama di sini hari ini.
Rizwandy berkata resipi asli asam pedas Melaka yang diwarisi secara turun-temurun perlu dikekalkan kerana tidak mahu kehilangan hidangan warisan ini walaupun kerajaan negeri Melaka telah mempatenkan masakan tersebut pada tahun 2010.
Chef selebriti yang juga pernah menjadi juri rancangan pertandingan masakan 'Masterchef Malaysia', Chef Zubir Md Zain berkata asas rasa asam pedas Melaka perlu dikekalkan walaupun setiap chef mempunyai cara berbeza dalam menghasilkan hidangan tradisional yang popular di beberapa negeri selatan tanah air termasuk Johor.
"Saya bukan berasal dari Melaka dan kurang mahir dalam masakan ini, namun saya mempunyai versi asam pedas saya sendiri, apa yang penting adalah rasanya tidak jauh berbeza daripada asam pedas yang asli," kata pemilik Chef Zubir Restaurant Group itu.
Timbalan Presiden Persekutuan Masakan Halal Singapura Chef Muhamaad Abdullah pula berpendapat bahawa nama 'asam pedas' itu sendiri telah menggambarkan ciri yang perlu ada pada masakan tersebut.
"Bila disebut asam pedas masakan itu perlulah ada rasa 'asam' dan rasa 'pedas', jika masakan yang dihasilkan rasanya hanya masam atau pedas sahaja maka ianya bukan masakan asam pedas," katanya yang gemar mengembara ke seluruh Malaysia bagi mencari dan mempelajari masakan tradisional Melayu.
Beliau yang popular dengan panggilan 'Chef Jo' berkata dalam menghasilkan masakan asam pedas, tukang masak perlu pandai mengolah bahan agar dapat menghasilkan kombinasi rasa 'asam' dan 'pedas' yang seimbang menerusi penggunaan teknik masakan yang betul.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Jun 24 2019
Asam pedas ikan jenahak di premis perniagaan Asam Pedas Pak Man dekat Bukit Katil, Melaka. - Foto BERNAMA
ASEAN berdepan kebimbangan akibat kadar kelahiran, kesuburan menurun
Keadaan itu boleh menjadi masalah terhadap produktiviti ekonomi.
Lebih 4,000 Rumah Mesra SMJ dibina sejak dilancarkan pada 2022 - Hajiji
3,000 rumah SMJ lagi akan dibina tahun ini di semua 73 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, dengan peruntukan RM250 juta.
Wisma Putra bantu 8 pelajar Malaysia cedera dalam kemalangan di Mesir
Menurut Wisma Putra, lima daripada pelajar itu mengalami kecederaan ringan dan menerima rawatan sebagai pesakit luar.
Trump mahu negara Arab bina perumahan penduduk Palestin di lokasi lain
Trump berkata beliau telah membangkitkan perkara itu dalam perbualan telefon dengan Raja Jordan Raja Abdullah II.
Pembatalan WBB bukan keputusan bersifat 'flip flop' - Dr Dzulkefly
Keputusan Jemaah Menteri itu adalah bertujuan untuk memastikan libat urus dengan semua pihak dapat dilakukan secara menyeluruh.
Doktor sahkan tahanan Israel tidak diberi dadah oleh Hamas
Doktor tentera Israel pada Sabtu menyatakan bahawa kesihatan empat askar wanita yang dibebaskan adalah "sangat baik" dan mengesahkan mereka tidak diberikan perangsang atau dadah semasa ditawan di Semenanjung Gaza, lapor Agensi Anadolu (AA).
Aduan harga barang, perkhidmatan catat jumlah tertinggi - KPDN Terengganu
Aduan tertinggi melibatkan harga barang dan perkhidmatan iaitu 18 kes yang diterima melalui pelbagai medium termasuk sistem dalam talian.
ASEAN25: Cabaran tangani kadar kelahiran rendah lebih besar daripada perubahan iklim
Timbalan Editor ASEAN Briefing Ayman Falak Medina berkata walaupun perubahan iklim akan menjadi cabaran untuk ASEAN, beliau percaya cabaran lebih besar adalah menangani penurunan kadar kelahiran dan kesuburan.
AWANI Ringkas: KPKT akan promosi pasar sebagai produk pelancongan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Sekurang-kurangnya 70 terbunuh dalam serangan ke atas hospital di Sudan
Serangan ke atas Saudi Hospital, satu-satunya hospital yang berfungsi di al-Fashir, telah mengorbankan 70 nyawa dan mencederakan 19 orang.
Kenaikan harga barangan bukan penghalang peniaga asam pedas tawarkan Menu Rahmah
Saharudin berkata beliau berupaya menawarkan Menu Rahmah dengan kerjasama pembekal bahan mentah yang beliau sering berurusan.
Tidak disangka kerana asam pedas, berjaya bantu kepulangan 132 bakal doktor Malaysia dari Rusia
Kerinduan bakal doktor untuk menjamah hidangan Asam Pedas jadi motivasi untuk pelbagai pihak bekerjasama membawa pulang 138 warga Malaysia termasuk 132 pelajar dari pelbagai universiti di Rusia.
Resipi asli asam pedas Melaka perlu dikekalkan
Asam pedas merupakan masakan istimewa Melaka yang sering dicari pelancong tempatan mahupun luar negara.
Sirap RM18? Restoran asam pedas diberi notis amaran
KPDNHEP telah pergi ke restoran tersebut untuk ambil maklumat, selain pemeriksaan berdasarkan aduan berkenaan.