KIULU: Penduduk luar bandar yang lebih gemar menggunakan kaedah lama untuk pertanian, perlu meneruskannya bagi memastikan bekalan makanan tidak terputus dan meningkatkan aktiviti ekonomi terutamanya dalam pelancongan, disamping mengekalkan warisan kebudayaan mereka.

Menteri Muda Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Joniston Bangkuai berkata penduduk luar bandar yang meneruskan amalan pertanian tradisi telah menyumbang kepada sekuriti makanan mereka sendiri serta mengurangkan kebergantungan mereka kepada sumber makanan luar.

Beliau berkata mengusahakan tanah juga membolehkan mereka menyumbang kepada pembangunan ekonomi tempatan, dan pemerkasaan ekonomi ini mengukuhkan komuniti luar bandar, mengurangkan kemiskinan dan membolehkan pertumbuhan yang lestari.

"Walaupun golongan muda sering mencari peluang pekerjaan di kawasan bandar, kami juga mahu mereka pulang dan meneruskan warisan nenek moyang mereka," kata Joniston menerusi kenyataan selepas merasmikan Pesta Kaamatan di Kampung Romokon di sini hari ini.

Beliau berkata kaedah pertanian tradisi juga berpotensi menarik minat pelancong untuk mempelajari lebih lanjut mengenai warisan pertanian penduduk ke kampung masing-masing.

Joniston, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Kiulu berkata usaha kolektif penduduk luar bandar melalui pertanian tradisi, bukan sahaja mengeratkan hubungan sosial tetapi juga menggalakkan semangat kekitaan dan sokongan bersama dalam masyarakat.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan (JPKK) Kampung Romokon, Salinung @ Linus Siniung berkata petani kampung itu terkenal dengan antara lain penanaman padi bukit, sayuran, buah-buahan, koko dan tembakau.

Beliau percaya arahan untuk mengambil tindakan itu, akan menggalakkan lebih ramai penduduk kampung, khususnya golongan belia, untuk terus mengusahakan tanah warisan itu.

"Walaupun pada kebiasaannya belia mungkin pekerjaan di kawasan bandar, kita juga mahu mereka pulang ke kampung dan meneruskan legasi nenek moyang mereka.

"Dengan berbuat demikian, kita boleh memupuk generasi baharu pengusaha pertanian yang mampu menangani cabaran masa hadapan dan menyumbang kepada sistem makanan yang lestari dan berdaya tahan," katanya.

-- BERNAMA