KUALA LUMPUR: Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) giat menjalankan penyelidikan penanaman bawang bagi membantu meningkatkan pengeluaran, sekaligus diharapkan dapat mengurangkan kebergantungan terhadap bawang merah import yang tinggi.

Ketua Pengarahnya, Datuk Mohamad Zabawi Abdul Ghani berkata tiga varieti bawang merah iaitu BAW-1, BAW-2, dan BAW-3 telah dilancarkan baru-baru ini sempena Show Tech MARDI 2023 yang disempurnakan oleh Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu.

Jelas beliau, pencapaian tersebut adalah hasil daripada kajian pengadaptasian dan penilaian oleh MARDI, melibatkan pengumpulan bahan genetik dari pasaran tempatan, syarikat biji benih dan agensi penyelidikan antarabangsa serta koleksi benih sedia ada hasil kajian terdahulu.

“Secara umumnya, MARDI telah menjalankan beberapa kajian berkaitan bawang bermula tahun 1970-an antaranya melibatkan kajian varieti bawang pada tahun 1974; kajian potensi bawang besar di tanah alluvium atau tanah bris (1993); kajian keperluan nutrien bawang merah di tanah bris (1994) dan kajian bawang merah di tanah gambut (1998).

“Strategi kajian yang telah dijalankan melibatkan pembangunan teknologi pengeluaran bawang merah ke arah peningkatan produktiviti, adaptasi tanaman di tanah rendah, pengurangan masalah perosak, penyakit dan kerosakan lepas tuai serta pengukuhan pemasaran.

“Ia juga melibatkan pengenalpastian dan pengadaptasian varieti bawang yang tahan panas, sesuai dengan cuaca atau agroiklim Malaysia serta meningkatkan kecekapan pengeluaran biji benih dan bawang tempatan di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Mengulas lanjut, beliau berkata tiga varieti bawang merah yang dilancarkan pada 25 Ogos lalu berpotensi membuahkan hasil yang tinggi, di samping mempunyai ciri-ciri dan keunikan tersendiri.

"Varieti BAW-1 sebagai contohnya mempunyai saiz antara 25 hingga 35 milimeter (mm), beradaptasi di tanah mineral dan tanah bris, berwarna merah terang berbanding BAW-2 yang berwarna merah muda dan mempunyai saiz sederhana 28 hingga 32mm serta beradaptasi di tanah mineral dan gambut.

“Manakala, BAW-3 berwarna merah muda, mempunyai saiz yang lebih kecil iaitu antara 18 hingga 25mm serta beradaptasi di tanah bris, tanah mineral dan tanah gambut,” tambahnya.

Jelas Mohamad Zabawi lagi, bawang-bawang berkenaan boleh mula dituai dalam tempoh 60 hingga 75 hari selepas penanaman bagi memastikan ia dalam kualiti yang baik, bersaiz sempurna dan bebas penyakit.

Selepas dituai, katanya bebawang akan melalui proses pengeringan menggunakan kaedah semulajadi iaitu pengeringan terus di bawah cahaya matahari atau menggunakan rumah pengeringan.

"Proses berkenaan dilakukan dengan suhu sekitar 30 hingga 32 darjah Celsius, serta kelembapan relatif antara 65 hingga 70 peratus, selama tiga hingga tujuh hari.

"Kemudian, bawang merah diikat secara rumpun atau bunjut dan boleh terus dipasarkan.

"Bawang merah boleh disimpan dalam bilik penyimpanan pada suhu persekitaran dan tempoh hayat penyimpanan bawang merah antara tiga hingga lima blan dengan pengekalan kualiti baik dan diterima pasaran," ujarnya.

Data Akaun Pembekalan dan Penggunaan Komoditi Pertanian Terpilh Malaysia (2018-2022) menunjukkan Malaysia mengimport bawang merah segar iaitu putih dari India sebanyak 62 peratus, diikuti Natherlands (15 peratus), China (sembilan peratus), Pakistan (lapan peratus), Thailand (dua peratus), Egypt (dua peratus) dan lain-lain negara (dua peratus).

Menurut data tersebut, jumlah import bawang pada tahun 2022 bagi ketiga-tiga jenis (besar, kecil dan putih) berjumlah RM1,578.4 juta), peningkatan sebanyak sembilan peratus dari RM 1,477.6 juta pada 2021.