Murukku, manisan dapat permintaan tinggi
Bernama
November 8, 2012 11:49 MYT
November 8, 2012 11:49 MYT
Hujan monsun yang kini melanda negara tidak merencatkan persiapan masyarakat Hindu untuk menyambut perayaan Deepavali minggu depan.
Walaupun hujan turun setiap hari di ibu kota, masyarakat India tetap mengunjungi gerai-gerai yang menjual pelbagai juadah tradisional mereka terutama yang menjual murukku dan manisan untuk dihidangkan kepada tetamu.
M. Sundraraj, 54, yang berniaga pelbagai jenis kuih tradisional kaum India sejak 28 tahun lepas, berkata permintaan terhadap kuih muih itu tahun ini terutama murukku amat manggalakkan.
"Permintaan itu bukan sahaja daripada pelanggan yang datang membeli ke gerai saya tetapi juga tempahan besar daripada syarikat korporat dan pemimpin politik," katanya.
Sundraraj yang memiliki enam gerai di sekitar Jalan Masjid India yang dibuka setiap hari dari pukul 8 pagi hingga 10 malam, berkata bagaimanapun jumlah permintaan yang diterima belum mencapai sasaran.
Ini mungkin disebabkan cuaca yang sentiasa hujan setiap hari yang menyukarkan pelanggan datang membeli belah, katanya yang menjual 40 jenis kuih tradisional India itu, antaranya jelebi, gulab jamun dan pelbagai jenis halwa.
Beliau yang mewarisi perniagaan ayahnya itu berkata kuih-kuih manisan dianggap juadah wajib bagi menjadikan sambutan Deepavali lebih bermakna.
Bagi kaum India, sambutan Deepavali tidak meriah dan bermakna tanpa hidangan kuih muih tradisional seperti nei urundai iaitu kuih yang diperbuat daripada kacang dal digaul dengan minyak sapi dan adhirasam daripada tepung beras dan dimasak dengan air gula, katanya.
Mengenai murukku, beliau berkata ada pelbagai jenis yang dijual termasuk muruku dal campur, pakoda dan achu murukku atau yang lebih dikenali sebagai kuih loyang di kalangan orang Melayu.
Sundaraj berkata semua kuih yang dihasilkannya menggunakan tepung beras yang diproses sendiri, susu dan minyak sapi asli bagi mengekalkan keaslian kuih itu.
"Semua manisan yang ada di gerai saya disediakan mengikut cara tradisional demi mengekalkan resipi asal kuih itu. Sepanjang perniagaan saya, kuih manisanlah yang mendapat sambutan baik bukan sahaja daripada masyarakat India, malah amat diminati oleh orang Melayu dan Cina," katanya.
Sementara itu, V Perumaloo, 58, yang menjual kuih laddu dari Gombak, berkata permintaan terhadap kuihnya yang berwarna kuning dan jingga itu semakin bertambah berbanding tahun lepas.
"Selepas menjamu selera dengan makanan pedas pada Deepavali, tidak lengkap jika tidak diakhiri dengan pemanis mulut seperti laddu, kesari, halwa lobak dan kandi kelapa," katanya.
Perumaloo yang berniaga sejak 25 tahun lepas, berkata tahun ini laddunya bukan sahaja mendapat sambutan daripada pelanggan di Kuala Lumpur, tetapi juga dari Pulau Pinang.
Seorang lagi peniaga, K. Nanthakumar, 49, yang menjalankan perniagaan omapodi sejak 2002, berkata makanan pembuka selera tidak manis yang dijualnya itu menerima sambutan yang menggalakan.
Beliau yang mewarisi perniagaan neneknya itu turut menjual Mysore Pak, Palkova, Jaangiri dan Kal urandai.
"Perayaan Deepavali boleh disambut tanpa mercun, tetapi tidak boleh disambut tanpa kuih dan manisan tradisional kaum India," katanya.