Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan agen penyebab keracunan makanan laksa baru-baru ini berpunca daripada bakteria 'salmonella enterica serovar weltevreden'.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata ujian 'Pulse Field Gel Electrophoresis' (PFGE) yang dijalankan di Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan Sungai Buloh dan Makmal Keselamatan Kualiti Makanan Pulau Pinang pada Ahad mendapati bakteria tersebut dikesan dalam sampel klinikal pesakit serta sampel mi laksa.
"Bakteria tersebut dikesan daripada mi laksa yang dibeli pada 4 Okt dari gerai terbabit. Mi laksa tersebut dihasilkan di premis pemprosesan milik pengusaha yang juga tuan punya gerai.
"Faktor risiko yang menyumbang kepada kejadian keracunan makanan ini berkemungkinan berpunca dari proses penyediaan dan penyimpanan mi laksa yang tidak bersih serta suhu penyediaan semasa pemprosesan selain suhu pemanasan semula mi laksa sebelum dimakan tidak mencukupi untuk menyahkuman," katanya dalam kenyataan di sini.
BACA: Mati akibat laksa? Jabatan Kesihatan Kedah, Perak siasat dakwaan
Jumlah keseluruhan kes kekal 83 termasuk dua kematian susulan kejadian keracunan makanan yang berpunca dari memakan laksa yang dibeli di sebuah premis di Kupang, Baling, Kedah pada 8 Okt lepas.
Mengikut pecahan, 34 kes termasuk dua kes kematian dilaporkan di Perak, 25 kes di Kedah dan 24 kes di Selangor, dengan kesemua yang dirawat telah dibenarkan pulang.
BACA: 42 kes baharu keracunan makanan akibat laksa di Baling
BACA: Keracunan laksa: KKM sahkan 19 kes baharu
'Salmonella enterica serovar weltevreden' merupakan salah satu serotaip bakteria 'salmonella spp' yang boleh menyebabkan gejala seperti demam, muntah, sakit perut dan cirit birit berpunca daripada pencemaran makanan serta air.
Menurut Dr Noor Hisham, pihak Pejabat Kesihatan Daerah Baling telah memaklumkan hasil keputusan siasatan ini kepada pemilik gerai terbabit.
"Gerai yang ditutup di bawah Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit 1988 pada 8 Okt boleh dibuka semula sekiranya mematuhi sepenuhnya Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985, Peraturan Kesihatan Makanan 2009 dan keperluan pihak berkuasa tempatan (PBT)," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Oct 21 2018
Bakteria dikesan dalam sampel klinikal pesakit serta sampel mi laksa. - Gambar hiasan
AWANI Tonight: Electricity tariff hikes will not burden the majority - PM
Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim reaffirmed the government's commitment to shielding most Malaysians from electricity tariff hikes, with higher rates aimed at the ultra-rich and profit-driven industries.
AWANI Tonight: M'sians willing to pay for AI-powered shopping - Lazada
AI is transforming online shopping with personalized tools like chatbots, translations, and visual search. Ángel Ramiro from Lazada Malaysia shares how AI is shaping e-commerce and what's next.
AWANI Ringkas: Jadual tarif elektrik baharu masih dalam proses
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Kes demam denggi meningkat, dua kematian direkodkan
Jumlah kes demam denggi meningkat kepada 1,407 kes pada Minggu Epidemiologi ke-51 (ME51), iaitu bagi tempoh 15 hingga 21 Dis lepas berbanding 1,384 kes yang dilaporkan pada minggu sebelumnya.
Imigresen tahan 13 gadis pelayan, dua tukang masak asing
Sebanyak 13 gadis pelayan dan dua tukang masak lelaki asing ditahan dalam serbuan yang dijalankan di premis kafe hiburan di sekitar Batu Berendam di sini malam tadi.
Pulau Pinang sesak, tempahan hotel penuh sempena cuti sekolah, Krismas
Pulau Pinang antara destinasi percutian terkenal di Malaysia dan menjadi pilihan terutama ketika musim cuti sekolah dan perayaan.
Ada pemilik perniagaan menentang pelaksanaan dasar gaji progresif - Belia
Alumni TEROKA dan Sekretariat KONGRES Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IIUM), Nur Amira Fathiah Azali berkata pemilik perniagaan merupakan cabaran utama kepada pelaksanaan Dasar Gaji Progresif yang diusahakan oleh kerajaan. Jelasnya, cabaran ini berikutan kebimbangan majikan yang mahu memastikan syarikat mempunyai aliran kewangan yang cukup untuk berdepan dengan kemungkinan pandemik berikutnya. #DialogAnakMuda
Hapuskan mentaliti ‘syukur diberi gaji lebih daripada gaji minimum’ - Mahasiswa
Presiden Mahasiswa MADANI, Yuveraaj Pillai berkata gaji permulaan kepada graduan perlu ditetapkan sesuai dengan kemahiran dan nilai yang diberikan oleh graduan terbabit kepada sesebuah syarikat. Jelasnya, bagi memastikan ia dapat direalisasikan, mentaliti terlalu kapitalistik majikan yang tidak mengendahkan kebajikan pekerja perlu dihapuskan. #DialogAnakMuda
Tetapkan dasar lantai kebajikan pekerja gig, biar industri bersaing tawarkan yang lebih baik
Pengurus PEMIMPIN, Tay Tien Sing berkata satu dasar kebajikan pekerja gigi perlu ditetapkan oleh kerajaan untuk membela nasib pekerja-pekerja dalam industri berkenaan. Jelasnya, selepas dasar ini ditetapkan syarikat-syarikat penyedia perkhidmatan gig ini diharapkan dalam bersaing untuk tawarkan pakej pekerjaan yang lebih baik untuk pekerja-pekerjanya. #DialogAnakMuda
Cari titik tengah bolehkan pekerja sektor formal teroka pekerjaan gig - Belia
Ahli Wakil Sidang Belia Wilayah Persekutuan, Khairun Sofea berkata sukar untuk pekerja sektor formal mencari pendapatan tambahan dalam ekonomi gig kerana terlalu letih bekerja. Oleh itu, titik tengah perlu dicari antara dua sektor ini bagi membolehkan belia bekerja mencari pengalaman dan sumber pendapatan baharu. #DialogAnakMuda
Warga emas meninggal dunia selepas dicakar, dijilat kucing peliharaan
Seorang wanita warga emas meninggal dunia di Hospital Box Hill, Melbourne pada Mei akibat jangkitan bakteria.