Berzat tinggi, kenapa tidak didik rakyat Malaysia makan kelapa sawit? - Pakar ekonomi

Hasimi Muhamad
Mac 20, 2019 15:19 MYT
Dr Barjoyai berkata Malaysia perlu mengambil contoh Netherlands yang memproses buah kelapa sawit muda sebagai sebahagian daripada bahan makanan seperti salad yang dijual pada harga premium. - Gambar Fail
Sudah tiba masanya untuk Malaysia bertindak menangkis serangan terhadap industri kelapa sawit negara susulan keputusan Parlimen Eropah di Strasbourg, Perancis melarang bahan api-bio sawit memasuki Kesatuan Eropah (EU) bermula 2021.
Usaha agresif itu antaranya, menurut Pensyarah ekonomi Universiti Tun Abdul Razak (UniRazak), Profesor Dr Barjoyai Bardai adalah mengurangkan kebergantungan minyak kelapa sawit sebagai sumber bahan api biodiesel.
Sebaliknya, Dr Barjoyai berkata Malaysia perlu mengambil contoh Netherlands (Belanda) yang memproses buah kelapa sawit muda sebagai sebahagian daripada bahan makanan seperti salad yang dijual pada harga premium.
“Jadi kalau orang Netherlands boleh makan buah kelapa sawit muda sebagai salad, kenapa orang Malaysia tidak boleh dididik untuk makan buah kelapa sawit kerana ia berzat tinggi,” katanya kepada Astro AWANI, pada Rabu.
“Begitu juga bahan-bahan lain kerana kelapa sawit mengandungi nutrien yang baik. Di Nigeria, kelapa sawit direbus dan digunakan sebagai sebahagian bahan campuran dalam masakan – apabila mereka masak kari dan nasi, dalam semua makanan mereka letak bahan kelapa sawit.”
BACA: Agensi sawit desak kerajaan jangan beri muka kepada EU
BACA: Malaysia timbang tindak balas jika EU teruskan diskriminasi minyak sawit
Penggunaan kelapa sawit perlu fokus jangka panjang
Katanya, langkah itu menjadikan penggunaan kelapa sawit untuk industri makanan lebih penting dan usaha itu perlu menjadi fokus jangka masa panjang dalam kalangan pengusaha-pengusaha kelapa sawit negara, sekaligus menyelamatkan industri komoditi itu.
Ditanya sama ada cadangan itu mampu membantu ekonomi negara dan pekebun-pekebun kecil di Malaysia, Dr Barjoyai mengakui bahawa pasaran bagi industri makanan berasaskan kelapa sawit begitu luas.
“Contohnya, Nigeria sebuah negara yang (mempunyai bilangan) penduduk hampir 200 juta dan kita boleh memperoses kelapa sawit, mungkin dalam bentuk butter atau majerin yang diperlukan di Nigeria dan dieksport ke sana, bukan sebagai minyak masak tetapi sebagai bahan makanan.
“Begitu juga kita boleh ajar ramai penduduk, maknanya kita wujudkan satu jenis makanan baharu untuk rakyat Malaysia terutamanya (sasaran pasaran) golongan milenial kerana mereka suka kepada makanan baharu,” ujarnya.
Menyokong hujah tersebut lagi, beliau berkata negara-negara Asia seperti Indonesia, India dan China juga mempunyai bilangan penduduk yang ramai maka kajian boleh dijalankan untuk menilai sejauh mana produk makanan kelapa sawit boleh dipasarkan di ketiga-tiga negara berkenaan.
Pada 19 Dis tahun lepas, penggubal Perancis mengundi untuk menghapuskan minyak sawit daripada skim biofuel negara itu bermula Januari 2020.
Malaysia timbang tindakan balas terhadap EU
Malaysia pula pada Jumaat lalu dilaporkan akan menimbang mengambil tindakan balas terhadap eksport Eropah sekiranya EU meneruskan hasratnya untuk melaksanakan Akta Perwakilan (Delegated Act) bagi menghentikan secara berperingkat dan melarang penggunaan sawit dalam biodiesel.
Mengulas lanjut, Dr Barjoyai berkata tindakan menyekat atau memboikot barangan keluaran negara Eropah boleh dibuat jika isu ini masih tidak dapat diselesaikan.
Namun, beliau berpendapat langkah itu tidak proaktif dan wajar dilakukan walaupun ia mungkin memberi impak yang besar kepada ekonomi negara-negara Eropah.
“Maksudnya kalau negara Eropah boleh mengharamkan pengunaan barang keluaran Malaysia, Malaysia juga boleh mengurangkan atau menyekat barang keluaran negara-negara tersebut.
“Kalau kita bersatu dengan Indonesia sebagai pengeluar utama kelapa sawit, dan kalau kita boikot semua produk dari Eropah, seramai 200 juta pengguna dari dua buah negara ini menghentikan (penggunaan) barang-barang dari Eropah, dan kesannya sudah tentu besar,” katanya.
Kelapa sawit bukan punca jerebu, penebangan hutan
Dalam pada itu, Dr Barjoyai menyifatkan tindakan segelintir pihak yang menggunakan alasan bahawa kelapa sawit menyebabkan penebangan hutan dan meningkatkan masalah jerebu sebagai tidak rasional.
Malaysia masih mempunyai lebih 53 peratus keluasan hutan.
“Kalau kita tengok di Eropah bagaimana mereka hampir menghapuskan hutan dengan projek pembangunan tetapi tiada sesiapa pun yang protes.
“Asas perdebatan yang lebih tepat adalah apakah sumbangan kelapa sawit kepada masyarakat dunia, dan itu yang perlu kita fikirkan,” katanya.
Secara umum, hasil industri kelapa sawit di Malaysia terdiri daripada tiga jenis iaitu minyak cair, padat dan gas. Bagaimanapun, kelapa sawit dapat dipelbagaikan kegunaannya dan mencipta barangan baharu hasil daripada penyelidikan.
Antara barangan makanan yang boleh dihasilkan adalah aiskrim, krimer, serbuk santan, sosej dan burger – yang dihasilkan daripada lemak sawit bagi menggantikan lemak mentah lembu, ayam atau kulit ayam.
#EU #kelapa sawit #Kesatuan Eropah #Malaysia #Netherlands #penerbangan
;